zondag 21 maart 2004

2004 / 21 mrt. Ron Rooijakkers

Communicatie tussen vrouwen en zaaddozen

Zondag 21 maart is onder enorme belangstelling de expositie geopend van Ron Rooijakkkers en Jacqueline van Munster. Volgens Galeriehouder Roel van der Veen is het lang geleden dat er tijdens een opening zoveel verkocht is.
Door de harmonieuze beelden van Ron Rooijakkkers te combineren met de organische schilderijen van Jacqueline van Munster ontstaat er een communicatie tussen twee verschillende uitingen van kunst die elkaar in deze expositie ontmoeten.
T/m 9 mei bij galerie Pictura, aan de Aijenseweg 16b  te Aijen (gem.Bergen L.),
 open di t/m za 14.00-17.00 uur en www.galeriepictura.nl

Ron Rooijakkers is geboren in 1947 in Meijel, een dorp in de Peel, in een gezin met 11 kinderen waarin creativiteit en harmonie veel aandacht kregen. Ze verliet Meijel op haar 18e om te studeren en te werken in de gezondheidszorg. Ron ontwikkelde haar creativiteit naast werk en gezin, met cursussen in dans, expressie, theater en beeldend werk. De laatste jaren staat het werken met keramiek centraal. Als autodidact treedt zij sinds kort met haar werk naar buiten. Haar beelden verwijzen naar de vrouwfiguur en zijn met gevoel en met fantasie gemaakt. Hoewel zeer divers van vorm hebben ze de toepassing van harmonieuze lijnen gemeen, die vaak worden versterkt door een verrassende uitwerking op een detail. De beelden getuigen van vitaliteit; toch wil Ron daarin ook de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid van het leven laten zien. Haar beelden blijven daardoor boeien.

Jacqueline van Munster studeerde af in 1992 aan de kunstacademie te Tilburg, met als afstudeerprojekt “kamertjes”. Daarna volgden de thema’s:
“dementie” - “eten” - “schelpen” - “koningen en koninginnen”.

Mijn werk is altijd thematisch van opzet. Het ene onderwerp ontstaat meestal vanuit het vorige onderwerp, zo tekende ik een jaar in een verpleeghuis en ontstond het thema dementie.
Het thema schelpen is ontstaan naar aanleiding van mijn drieling zijn. Ik zocht een vorm wat daar bij paste: verschillende schelpen met als een moeder: de zee.
Koningen en koninginnen is weer ontstaan door het feit dat ik samen  met mijn twee zussen op koninginnedag ben geboren. 

Hierna ontstonden mijn organische schilderijen, waarin ook een vorm van communicatie te herkennen is. Mijn “organische” schilderijen voeren een gesprek met zichzelf. Er zijn werken die alleen hun eigen bloeiwijze laten zien. Daarnaast zijn er ook werken waarin twee schilderijen ineen zitten (letterlijk). De één is een antwoord op de ander en andersom. 
Zij vertellen een verhaal: groei en bloei,  luistering - ontluistering, van knop tot uitgebloeide bloem of vorm. Het één komt voort uit het ander. Dit toont zich als een film.
Ook zijn er zaaddozen te zien. Een organische vorm welke al een “leven” achter zich heeft.
De rijpheid van een vrucht zorgt ook voor een rijpheid in vorm en kleur.
Een vorm die net nog niet openbarst maar al wel een spanning in zich heeft; het verhaal laat zich raden. Die verschillende stadia wil ik laten zien als een verhaal.
Ook heb ik een hele serie bloeivormen op paneeltje geschilderd van 25 bij 25 cm.Geen opmerkingen:

Een reactie posten