zondag 28 november 2004

2004 / 28 nov. Hajenius & Geurts

Hajenius en Geurts bij Pictura

Op zondag 28 nov. 15.00 uur wordt bij Galerie Pictura de expositie, van de schilder Pantaleon Hajenius, met abstracte melodieuze schilderijen en Godelieve Geurts, met objecten als trappetjes en stoeltjes, door de Venlosche Stadsdichter Koos van den Kerkhof geopend. Het werk is te zien t/m 15 januari 2005 aan de Aijenseweg 16b te Aijen (gem.Bergen L.), open di t/m za 14.00-17.00 uur en op www.galeriepictura.nl

Pantaleon Hajenius schilderde in de jaren negentig van de twintigste eeuw, rustig doorwerkte kleurvlakken met de intimiteit van ensemble muziek. Titels verwezen daar ook naar, zoals: Aimez-vous Brahms?, Ut queant ( uit een gregoriaanse tekst) of: La nota sbagliata ( de verkeerde noot) Het is ook zijn volle overtuiging dat, zowel het maken van schilderijen als het uitvoeren van muziek, bij hem uit eenzelfde bron komen.

De werken, welke hier bij Galerie Pictura geĆ«xposeerd worden, komen uit een recente serie die hoofdzakelijk is geĆÆnspireerd door de Afrikaanse, special Malinese muziek. De aardse verbondenheid en de subtiele geest die deze muziek ademt, stimuleerde hem tot pulserende geheimzinnige en vrolijke werken. Naast het schilderen beluistert Hajenius muziek uit  alle tijden en alle landen ( “als het maar “duende “ziel, heeft”)

Godelieve Geurts, beeldhouwster uit Roermond, heeft de Academie voor Kunst en Vormgeving ’s-Hertogenbosch gevolgd in de jaren ’71 – ’76, en werkt vanuit een creatieve chaos, maar ook vanuit communicatie denk ik steeds extremer tot ik iets voor me zie dat in een intens proces van Snijden, branden, lassen, slijpen, walsen, beuken en combineren wordt voltooid. Zij tekent met ijzerdraad een paard, dat uit de mythologie lijkt ontsprongen; haar Pegasus raakt met lichte toets de bodem. Hij kent de grenzen van zijn schreden niet; waar hij terecht komt welt een zilte bron. Daar volgt Godelieve Geurts de trek van de materie, ze plooit en klopt en polijst stalen schalen tot tafels en zetels. Alles zit als gegoten. Niets van het meubel blijft werkeloos. Soms groeit zo'n stoel onder haar hand uit tot een troon, waarvan het voetstuk wortelt in een onbeschreven heraldiek. Zo communiceert Godelieve Geurts via haar stoelen, keramische objecten, haar tafellampen daadwerkelijk, ook met mensen die weinig op hebben met moderne vormgeving. De kijker wordt bijna steeds een gebruiker. Niets staat de ervaring in de weg. Uiteindelijk wordt hij in een ontwapenend genot zichzelf waar.
Je voelt je nooit een indringer. Integendeel, de objecten brengen je over de drempel van een kleine wereld waar de fantasie regeert en de sympathie wordt geprikkeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten