zondag 13 maart 2005

2005 / 13 mrt. Helene Terlien & Carla Vrendenberg

Van 13 maart t/m 16 april exposeren Hélène Terlien met schilderijen die een brug vormen tussen fantasie en realiteit en Carla Vrendenberg met bronzen beelden die zij weet luchtigheid en ook vertelkracht te geven. Zij bieden de toeschouwer niet alleen een blik binnen deze complexe maar harmonieuze wereld maar nodigen ook uit tot het laten varen van de vastomlijnde realiteit en de stap te nemen in een culturele smeltkroes van fantasie.
Dhr. Gerrit Luidinga zal, als dichter in obscura, publicist van diverse kunstboeken en kunstpromotor, de expositie zondagmiddag 13 maart om 14.30 uur openen.
Galerie Pictura aan de Aijenseweg 16b te Aijen (gem. Bergen L.) 0485-341970 of op www.galeriepictura.nl  Open: di. t/m za. tussen 14.00 u. en 17.00 u.

Hélène Terlien haar jeugd bracht zij door in het Gooi. Haar internationale familierela¬ties stonden borg voor een wijde blik op de wereld en wat daarin gebeurt. Haar vele wandelingen - met haar dierbare viervoeter - over de heidevelden in haar naaste omgeving, doen haar terugdenken aan de stilte die zij vaak zocht. Stilte die toen al en nu nog steeds nodig zijn om de beelden die altijd al in haar hoofd dwarrelen, te onderscheiden en vast te houden. Beelden die in feite ten grondslag liggen aan haar huidige bestaan als kunstenares. Haar wereld was - zonder dat ze dat zelf toen al kon beseffen – een mix van fictie en werkelijkheid. Enerzijds was zij gefascineerd door kennis van bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde, anderzijds verdiepte zij zich in tal van sprookjes en legendes. Tijdens haar wandelingen door bos en heide, was zij gewapend met potlood en schetsboek Hiermee bracht zij deze beide belevingswerel¬den samen in haar tekeningen.
En zo ontwikkelde zij haar magisch realistische stijl. Zij heeft veel oog voor detail en stofuitdrukking. Het zijn vooral vrouwen die haar doeken bevolken, fatale vrouwen, onafhankelijke vrouwen maar ook kwetsbare vrouwen. Ze dagen de kijker uit.
Gehuld in mooie gewaden die deels hun lichaam elegant omhullen of met verschillende maskers die de vraag oproepen wie de mens hierachter is en toch vertellen de olieverven de kijker meer dan op het eerste gezicht lijkt.

Carla Vrendenberg werkt onder haar eigen naam, zij gaf al heel jong blijk van een natuurlijk talent. Haar beelden hebben het karakter van snelle schetsen. Zij hebben de dynamiek en directheid, die eerder doen denken aan de teken- en schilderkunst dan aan de beeldhouwkunst. Het is alsof zij de impressionistische schilderstijl overbrengt in haar beelden. Carla Vrendenberg weet brons luchtigheid en ook vertelkracht te geven. Van beeldhouwers wordt vaak beweerd dat zij geen taferelen en verhalen kunnen uitbeelden. Carla bewijst het tegendeel, zij vertelt verhalen en zelfs sprookjes in het brons. 
In de uitvoering van haar kunstwerken combineert Carla Vrendenberg verschillende materialen, zoals brons, silica, glas, plexiglas of tifany. Zo ontstaan zeer eigentijdse kunstwerken. 
Carla kan met haar goede inlevingsvermogen en beeldend talent uitstekend vorm geven aan de ideeën en wensen van opdrachtgevers. Dit is een vorm van werk, dat zij met veel plezier doet, zij ziet dit als een uitdaging voor haar vakmanschap. Carla exposeert het gehele jaar in verschillende galeries en eigen atelier.
Carla maakt beelden in brons en in brons gecombineerd met silica en/of plexiglas. Haar beelden zijn figuratief. Behalve beelden in brons in een beperkte oplage, maakt Carla ook beelden in open series in plexiglas, gietsteen en tin.


                                                                                                                                           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten