dinsdag 9 september 2003

2003 / 9 sept. Richard Smeets

Richard Smeets exposeert in Galerie Pictura

Vanaf  9 sept. is van de beeldend kunstenaar Richard Smeets,  bijna de gehele collectie zeefdrukken, die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt heeft, te bewonderen bij Pictura.

Hij werd geboren in 1955 in Gennep en ging, na de middelbare school, naar de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. In 1978 was hij klaar met z’n studie en algauw raakte hij bekend door een presentatie van zijn werk op de Fiac in Parijs.
Zijn eerste grote tentoonstelling in 1985 bij de amsterdamse galerie Krikhaar werd al spoedig gevolgd door andere exposities in binnen- en buitenland.( o.a. Frankfurt, Bazel, Stockholm en New York)

Het werk van Richard Smeets kenmerkt zich door de ogenschijnlijke abstractie en kleur. Echter bij een langer kijken, neemt men toch een werkelijkheid waar. Het uitgangspunt bij zijn werk is duidelijk figuratief, maar tijdens het beeldend proces vindt er een vermenging plaats van figuratief-  nonfiguratief, waardoor de herkenbaarheid van de eerst ontstane vorm bijna niet-herkenbaar wordt door de verwerking van beeld en kleur. In grote lijnen is zijn werk onder te brengen in drie perioden.

In de eerste periode stond de vrouw centraal, waarin de kleuren licht van toon waren.
De tweede periode stond in het teken van zijn reis naar Azië (1989), waar hij een workshop voor kunstenaars leidde, op uitnodiging van het Maleisische ministerie van Cultuur.
De kleuren werden nu donkerder en geheimzinnig.
Een aantal jaren werd hij in beslag genomen door zijn herinneringen en schetsen van het land, waar hij een zekere binding mee had, door de afkomst van zijn moeder.
Een triptiek voor het circustheater in Scheveningen, dat als titel “ De dood van de Wajangpop” had, vormde voor hem de afsluiting van de periode waarin hij geïnspireerd werd door zijn ervaringen in Azië.

Het kleurgebruik in zijn derde periode zou je bijna een afgeleide kunnen noemen van het kleurgebruik van zijn
Aziatische herinneringen. Nu is Holland met zijn typische landschappen, luchten, water, molens en tulpen zijn onderwerp.
En ook nu lijkt zijn werk abstract, hoewel er duidelijk uitgegaan blijkt te zijn van de hollandse steriotypen, die uitgewerkt worden tot een geheel van figuratief en non figuratief met de illusie van diepte.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten