zaterdag 11 januari 2003

2003 / 11 jan. Janneke Bruines - Andre Strasek

Passie bij Galerie Pictura

Door Karel Bruinsma 


Door de expressieve keramische kunst van Janneke Bruines te combineeren met de impressionistische schilderijen van André Strasek ontstaat een spannende en uitbundige expositie waarin de passie voor de kunst de verbindende schakel is. De expositie wordt vrijdagavond 10 januari om 20.00 uur door dhr. Koos Tuitjer, kunstcommissielid gem. Bergen en schrijver over kunst geopend. De opening wordt opgeluisterd door het duo Seanews, zij brengen Ierse liederen ten gehore.

André Strasek  schildert vanuit zijn hart. Hij wil zijn innerlijke belevingswereld blootleggen in olieverf. Soms fel en soms ingetogen van kleur maar altijd gepassioneerd. Wat het woord is voor de dichter of de schrijver is het penseel en de verf voor Strasek. Zijn taal is er een van kleur in plaats van woorden.
Straseks werk is soms figuratief, dan weer abstract maar het is vooral impressionistisch. Het gaat hem om de emotie die hij voelt en die hij in kleuren op het doek wil zetten. Zij werk verveelt nooit. Het nodigt de beschouwer telkens opnieuw uit om nog eens een blik op het doek te werpen. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Zelf geeft de schilder aan dat o.a. Richard Smeets een inspiratiebron voor hem is. Dat is soms zeker herkenbaar maar Strasek heeft duidelijk een eigen stijl. Zijn met passie geschilderde werken zijn krachtig en sterk en toch ook verstild en soms meditatief. Kortom: Strasek is Strasek en niet in een hokje te vangen.

Janneke Bruines schilderde en tekende al toen ze een klein meisje was. Maar in 1993 verloor ze haar hart aan de klei. Ze woonde toen met haar gezin in een dorpje nabij het Franse Grenoble. Daar leerde ze een pottenbakster kennen die haar met de klei in aanraking bracht. Terug in Nederland volgde Janneke nog meer lessen.
Het resultaat is een kleurrijke en expressieve vormentaal. De mens, meestal vrouwen, en vogels zijn regelmatig terugkerende themas in haar werk. Grappig, uitbundig en vol fantasie. Fantasie heb je ook wel nodig als keramiste, meent Janneke. Overigens zijn haar beelden niet realistisch maar beeldt Janneke een eigen wereld en taal uit. Ook maakt ze torens van bollen. Uit ronde organische vormen creëert ze torens vol kleur. Maar soms vormt een bol de basis voor een slanke vrouwenfiguur of een vreemde vogel met soms menselijke trekjes. Fantasie en passie kenmerken het werk van deze Beuningse keramiste en passie is wat deze twee kunstenaars in deze boeiende expositie bij galerie Pictura bindt. U moet beslist eens kennis met hen gaan maken!

Passie bij Pictura, te zien van 11 januari  t/m 2 maart.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten