zondag 8 november 1998

1998 / 8 nov. Corneille te gast

Boegbeeld Cobra in Aijen

CQRNEILLE TE GAST BIJ GALERIE  PICTURA

Op 8 november 1948 kwam in het Parijse café Notre Dame een aantal jonge, teleurgestelde kunstenaars bijeen. Het waren representanten van experimentele kunstenaarsgroepen uit Belgie, Nederland en Denemarken. In een vlammend manifest verklaarden ze de oorlog aan de bestaande culturele instituten en kunstpausen. In hun ogen was de artistieke vrijheid onbeperkt en moest de verbeelding aan de macht. De naam ‘Cobra* werd een tijdje later bedacht en was een speelse samenvoeging van de beginletters van Copenhagen, Brussel en Amsterdam, de steden  waaruit  ze vandaan kwamen. Twee jaar zou Cobra maar bij elkaar blijven. In 1951 viel de groep weer uiteen, maar achteraf gezien is Cobra dé aanjager geweest van de moderne kunst in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Cobra  was synoniem met modern, revolutionair en taboe doorbrekend. Cobra werd door de critici de grond in gestampt of de hemel in geprezen.

Op de kop af vijftig jaar na de roerige bijeenkomst in Parijs, op zondag 8 november 1998, gaat in galerie Pictura in Aijen een tentoonstelling van start van één van de meest  prominente ondertekenaars van het manifest van toen. De beroemde kunstenaar Corneille - pseudoniem van Cornelis Guillaume van Beverloo (1922) - laat rond de dertig seriewerken op papier zien. De litho*s en zeefdrukken ontstonden in de periode vanaf 1992 tot heden. De tentoonstelling is een heerlijk spel van kleur en vorm, waarje met goede zin vandaan komt. Corneille*s werk is namelijk uitbundig en verraadt een fundamenteel positieve instelling. Hij is niet de kunstenaar die het onpeilbare van het levensdrama  probeert te verbeelden. Integendeel, uit zijn werk spreekt juist levensvreugde. De subtiele lyricus die Corneille is, wordt geraakt door muziek, de schoonheid van het vrouwelijk naakt, het gefluit van een merel of de kleuren van een vlinder. Daarvan getuigt hij nu al meer dan een halve eeuw in een niet aflatende stroom van schilderijen, tekeningen, grafiek en sculpturen.


Corneille staat dicht bij de mensen, zijn  werk is makkelijk  toegankelijk. Hij laat ons door kinderogen de ons omringende wereld zien. Die directe aanspreekbaarheid heeft er toe bijgedragen dat Corneille éën van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars van deze eeuw werd. Een succes dat overigens onze landsgrenzen allang heeft overschreden: Corneille*s ster straalt internationaal. Waarom dat terecht is, kunt u zelf zien tot en met zondag 10 januari van het volgend jaar in Galerie Pictura in het Noord-Limburgse Aijen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten