zondag 17 mei 1998

1998 / 17 mei - Richard Smeets.


Richard Smeets exposeert in Galerie Pictura

Op zondag 17 Mei 1998, tussen 14.00 u. en 17.00 u., wordt een overzichtstentoonstelling van zijn gehele collectie zeefdrukken en aangevuld met originelen werken van de beeldend kunstenaar Richard Smeets uit Heyen geopend.

Hij werd geboren in 1955 in Gennep en ging, na de middelbare school, naar de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. In 1978 was hij klaar met z’n studie en algauw raakte hij bekend door een presentatie van zijn werk op de Fiac in Parijs.
Zijn eerste grote tentoonstelling in 1985 bij de Amsterdamse galerie Krikhaar werd al spoedig gevolgd door andere exposities in binnen- en buitenland.( o.a. Frankfurt, Bazel, Stockholm en New York)

Het werk van Richard Smeets kenmerkt zich door de ogenschijnlijke abstractie en kleur.
Echter bij een langer kijken, neemt men toch een werkelijkheid waar. Het uitgangspunt bij zijn werk is duidelijk figuratief, maar tijdens het beeldend proces vindt er een vermenging plaats van figuratief-  nonfiguratief, waardoor de herkenbaarheid van de eerst ontstane vorm bijna niet-herkenbaar wordt door de verwerking van beeld en kleur.
In grote lijnen is zijn werk onder te brengen in drie perioden.

In de eerste periode stond de vrouw centraal, waarin de kleuren licht van toon waren.
De tweede periode stond in het teken van zijn reis naar Azië (1989), waar hij een workshop voor kunstenaars leidde, op uitnodiging van het Maleisische ministerie van Cultuur.
De kleuren werden nu donkerder en geheimzinnig. Een aantal jaren werd hij in beslag genomen door zijn herinneringen en schetsen van het land, waar hij een zekere binding mee had, door de afkomst van zijn moeder.
Een triptiek voor het circustheater in Scheveningen, dat als titel “ De dood van de Wajangpop” had, vormde voor hem de afsluiting van de periode waarin hij geïnspireerd werd door zijn ervaringen in Azië.

Het kleurgebruik in zijn derde periode zou je bijna een afgeleide kunnen noemen van het kleurgebruik van zijn
Aziatische herinneringen. Nu is Holland met zijn typische landschappen, luchten, water, molens en tulpen zijn onderwerp.
En ook nu lijkt zijn werk abstract, hoewel er duidelijk uitgegaan blijkt te zijn van de Hollandse stereotypen, die uitgewerkt worden tot een geheel van figuratief en non figuratief met de illusie van diepte.

De expositie is verder te zien op dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 u. en 17.00 u. bij galerie Pictura in Aijen (gem. Bergen L.)  en loopt tot 29 juli 1998. Malay Woman
Geen opmerkingen:

Een reactie posten