dinsdag 19 juni 2001

2001 / 19 juni Richard Smeets en Kenne Grégoire

Schilderijen van Richard Smeets en Kenne Grégoire in Galerie Pictura

Van 19 juni t/m 25 augustus zal er bij Galerie Pictura in Aijen (gem.Bergen L.) een expositie te zien zijn, van een collectie originelen werken van Richard Smeets en Kenne Gregoire, de werken komen van diverse collectioneurs.
De expositie is verder te zien op dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 u. en 17.00 u.

Het werk van Richard Smeets kenmerkt zich door de ogenschijnlijke abstractie en kleur.
Echter bij een langer kijken, neemt men toch een werkelijkheid waar. Het uitgangspunt bij zijn werk is duidelijk figuratief, maar tijdens het beeldend proces vindt er een vermenging plaats van figuratief-  non-figuratief, waardoor de herkenbaarheid van de eerst ontstane vorm bijna niet-herkenbaar wordt door de verwerking van beeld en kleur.

In de eerste periode stond de vrouw centraal, waarin de kleuren licht van toon waren.
De tweede periode stond in het teken van zijn reis naar Azië (1989), waar hij een workshop voor kunstenaars leidde, op uitnodiging van het Maleisische ministerie van Cultuur.
De kleuren werden nu donkerder en geheimzinnig. Een aantal jaren werd hij in beslag genomen door zijn herinneringen en schetsen van het land, waar hij een zekere binding mee had, door de afkomst van zijn moeder. Een triptiek voor het circustheater in Scheveningen, dat als titel “ De dood van de Wajangpop” had, vormde voor hem de afsluiting van de periode waarin hij geïnspireerd werd door zijn ervaringen in Azië. Het kleurgebruik in zijn derde periode zou je bijna een afgeleide kunnen noemen van het kleurgebruik van zijn
Aziatische herinneringen. Nu is Holland met zijn typische landschappen, luchten, water, molens, tulpen en rozen  zijn onderwerp. En ook nu lijkt zijn werk abstract, hoewel er duidelijk uitgegaan blijkt te zijn van de hollandse stereotypen, die uitgewerkt worden tot een geheel van figuratief en non figuratief met de illusie van diepte.

Het werk van Kenne Grégoire daarentegen schildert juist in realistische stijl. Over het algemeen gebruikt hij een 17e eeuwse techniek, een grauwe kleur met daarover heen glacerend de kleuren. De onderwerpen zijn divers. In de jaren 1993- 1995 is de serie met als thema Comedia dell’arte ontstaan. Theatraal uitgedoste mensen die eenzaamheid , vertwijfeling en verlangen verraden. Hun gemoedstoestand is in fel contrast met de feestelijke kleding. Andere uiteenlopend onderwerpen zijn door de jaren heen in series ontstaan. Situaties waarin de mens nadrukkelijk ontbreekt: beslapen bedden, onafgeruimde tafels, ruïnes en arcades. Maar ook desolate gebouwen, trompe l’oeuils met verroest emaillen, romantische landschappen in pakpapier en stillevens in ongewoon perspectief. In opdracht zijn ook een aantal portretten geschilderd. Met zijn diverse keuze-onderwerp wil Kenne laten zien een traditionele techniek niet per definitie om een traditionele 
benadering vraagt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten