zondag 24 februari 2013

2013 / 24 febr. Magisch Realisme - Gerrit Luidinga

Magisch Realisme bij Galerie Pictura.
                                                                       
24 februari 2013, Aijen gem.Bergen L, om 15.00 uur  Gerrit Luidinga, dichter in obscura, publicist van kunstboeken opent dan de expositie “Magisch Realisme”. Exposanten zijn: Gerard Di-Maccio (Frankrijk), Brita Seifert (Duitsland), Eddy Stevens (België), Frank Fleuren (Nederland), Herman Smorenburg (Nederland), Rene Zwaga (Nederland), Jake Baddeley (Nederland), Wim Kuenen (Nederland),  met schilderijen en de volgende beeldhouwers komen uit Nederland: Anton ter Braak, Imke Meester, Jake Baddeley en Richard van der Koppel en Tim Roosen (B)
Technisch meesterschap en een rijke verbeeldingswereld gaan hand in hand. De zichtbare werkelijkheid geldt als vertrekpunt voor de verbeelding van een innerlijke wereld die wordt gevoed vanuit het onderbewuste. De door associaties opgeroepen verbeeldingen hebben doorgaans een poëtische uitstraling en verwijzen middels een symbolentaal naar een achterliggende werkelijkheid. Het magisch realisme, ook bekend onder de term fantastische kunst en andere aanduidingen, is in strikte zin  geen specifieke kunststijl. Het was al manifest vanaf vroeger tijden in alle culturen en op vele uiteenlopende wijzen; in Europa sinds Jeroen Bosch en vervolgens vooral de prerafaëlieten en surrealisten, tot in de huidige tijd. Ook op deze expositie is sprake van een grote diversiteit.

De kunst van het magisch realisme houdt door zijn raadselachtige aspecten een groot publiek geboeid. Exposities van Willink, Hynckes, Schumacher of Koch waren te zien en trokken dan ook veel belangstelling. Vragen over de magisch realistische schilderkunst zijn er van meet af aan geweest. Het raadsel is het kenmerk van deze schilderkunstige stroming. Elk schilderij draagt een sfeer van vervreemding, hetzij door de bijzondere belichting door de opvallend knappe stofuitdrukking. Het “Magisch Realisme” heeft veel van die beeldraadsels voortgebracht, hoe raadselachtiger, hoe meer magisch realistisch. De geheimzinnigheid wordt paradoxaal versterkt door de waarheidsgetrouwe uitbeelding. De werkelijkheid moest zo dicht mogelijk benaderd worden om het raadsel des te spannender te maken. Het “Nederlandse Magisch Realisme” had een duidelijke (ziels)verwantschap met Duitse schilders als Christian Schad en Tamara de Lempicka. Dat ik Duitsland en Italie noem, is in dit verband geen toeval. Beide landen maakten in de jaren dertig de opkomst van het nazisme, c.q. het fascisme mee, een klimaat waarin het magisch realisme goed kon gedijen. Want voor alle duidelijkheid: het gaat hier toch om een stijl die schilderkunstige waarden uit het verleden prefereerde boven die van de toen moderne kunst. 'Modern' was de abstracte, concrete kunst van Mondriaan en Van Doesburg of het expressionisme van Kirchner en Beckmann, een vloek in de ogen van de nationaal-socialisten en hun soortgenoten in Nederland en Italie. De magisch-realisten zetten zich vreselijk af tegen de 'modernen', Willink nam al halverwege de jaren twintig stelling tegen zijn eigen, voordien zo avantgardistische werk. Willink maakte er een maniertje van: exotische beesten in een vertrouwde, vaak klassieke omgeving (maraboes tegen het decor van het Colosseum), Hynckes gebruikte vanitas-motieven uit de 17de eeuwse schilderkunst, zoals schedels, dode vogels en jachttrofeeën, in een eigentijdse setting. Koch schilderde nachttaferelen die je niet vaak zult tegenkomen.
T/m 13 april is deze tentoonstelling te zien. Gedurende zeven weken wordt er
“Fantastisch Realisme” door 12 internationaal bekende kunstenaars gepresenteerd.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten