zaterdag 2 september 2000

2000 sept. Jos Welbers

De verborgen schoonheid in de werken van Jos Welbers.
           
Galerie Pictura toont grote expositie van Gennepse kunstschilder
  
Vanaf 3 september t/m 28 oktober toont galerie Pictura in Aijen werken op doek van de Gennepse schilder Jos Welbers. De expositie zal zondag 3 sept. om 15.30 u. door mevr Berger, oud-medewerkster van het Petershuis te Gennep, worden geopend en muzikaal worden opgeluisterd door de muziekgroep POVA, waarin Jos Welbers zelf de contrabas bespeeld. De schilderijen van Welbers zijn opmerkelijk van kwaliteit èn inhoud. Jos Welbers exposeerde eerder in o.m. Nijmegen en in het westen van het land. Behoudens enkele schilderijen in een lokale designmeubelzaak waren de werken van de Gennepenaar nog niet eerder in deze regio te zien. Een prima initiatief dus van Pictura dat daarmee een platform biedt aan Jos Welbers. De hoogste tijd voor een kennismaking.

Een stukje van mijn ziel
Jos is leraar in het middelbaar onderwijs. Maar schilderen heeft hem altijd geboeid. Reeds als kind tekende hij al graag en maakte schetsjes op alle papiertjes die hij in zijn handen kreeg. Tien jaar geleden pakte hij de draad van het tekenen weer op. Hij volgde een jaar lang een opleiding schilderen en experimentele technieken aan de Vrije Academie in Utrecht, met name om zijn techniek bij te spijkeren. Dat vormde voor Jos voldoende basis om zichzelf verder te ontwikkelen. Jos schildert altijd met acryl op doek. “Acryl ken ik inmiddels erg goed en voor mij is dat het materiaal waarmee ik het beste werk.” Schilderen is voor Jos een uit de hand gelopen hobby. Hij is geen broodschilder maar werkt soms wel in opdracht. Overigens beperkt die opdracht zich alleen tot het formaat van het doek. “Ik moet vrij kunnen zijn in mijn werk. Als ik iets moet schilderen dat door een ander wordt voorgeschreven, is het niet meer van mij. In ieder werk zit een stukje van mijn ziel.”

Worsteling met het doek
De doeken van Welbers kenmerken zich door een helder kleurgebruik en wekken de indruk dat er meer te zien is, als op het eerste gezicht blijkt. Dat maakt dat de toeschouwer eigenlijk niet op de schilderijen uitgekeken raakt. Het werk is met name expressionistisch van karakter. “Ik noem mijn werk abstract/figuratief” zegt de schilder er zelf over. “Ik werk intuïtief. Ik speel met het doek en dan ontstaat er iets. Ik ben pas tevreden met mijn werk als het beeld mij fascineert.” Inspiratie vindt Jos met name in de natuur, in organische vormen. De Cobra schilders vormen een voorbeeld voor Jos omdat hij bij schilders als Appel of Molenkamp de worsteling met het doek herkent.

Verborgen schoonheid


De schilderijen van Jos Welbers tonen een innerlijke verbondenheid met mens en natuur. Welbers toont ons de verborgen schoonheid die schuilt in een bloemblad of in de houding van een mens. Zijn doeken maken die verborgen schoonheid zichtbaar. Als kunst emotie moet oproepen dan slaagt Welbers daar wonderwel in. Het mag een wonder heten dat hij nog niet eerder in de eigen regio heeft geëxposeerd. Gelukkig komt daar met de komende expositie bij Pictura verandering in.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten