zaterdag 12 januari 2008

2008 / 12 jan. Theo Laurentius en Wim Korink


Herman Langmuur opent expositie Theo Laurentius en Wim Korink bij Galerie Pictura


Aijen gem. Bergen zaterdagmiddag 16.00 uur, Drs.Herman Langmuur, oud-kunsthandelaar, kunsthistoricus en restaurateur uit het Duitse Kleve opent dan de expositie van:

Theo  Laurentius, vooral bekend als kunsthandelaar, vermaard expert op het gebied
van met name de etsen van Rembrandt en als één van de voormalige deskundigen
van het televisieprogramma “Tussen Kunst & Kitsch”, exposeert tekeningen, etsen en linoleumsnedes over een periode van 50 jaar en Wim Korink, vervaardigt bronsplastieken
naar mannelijke of vrouwelijke modellen - viriel of fragiel - naakt of portret - jong of oud.

Deze expositie is te bezichtigen van 12 januari  t/m 23 februari 2008.
Galerie Pictura - Aijenseweg 16b - Aijen (gem.Bergen L.)
en natuurlijk op www.galeriepictura.nl   -    Geopend: di. t/m za. 14.00 – 17.00 uur


Theo Laurentius geboren 1936 te Voorschoten, startte na zijn opleiding aan de
Kon. Academie van Beeldende Kunsten te ’s-Gravenhage, in 1963 een kunsthandel,
waarbij hij zich specialiseerde in de grafiek van de 16e en 17e eeuw.
Daarnaast had hij diverse nevenfuncties: o.a. voorzitter van de Delftse Oude Kunst en Antiekbeurs, bestuurslid Vereniging Handelaren in Oude Kunst, bestuurslid Vrienden van het Rembrandthuis, Voorzitter Vrienden van Museum Meermanno, en docent grafische technieken aan de Kon. Academie van Beeldende Kunst ’s-Gravenhage.
Hoewel Laurentius zich na z’n academietijd volledig wijdde aan z’n kunsthandel, bleef hij toch z,n oude liefde, het “buiten tekenen” trouw. Daardoor is, na ruim 50 jaar, een collectie ontstaan voor eigen genoegen. De laatste 20 jaar legde hij zich echter meer en meer toe op grafisch werk, vooral linoleumsnedes.
Wim Korink, geboren 1937, jeugdvriend van Theo Laurentius, was tot en met 1989 directeur van een grafisch bedrijf en altijd al haast bezig met plastische vormgeving. Zijn 1e lessen kreeg hij
van de beeldhouwer Jaap Hartman en kreeg hij teken onderricht van Gijs Voskuyl en Hélène Zielstra, om op deze wijze het uitdrukkingsvermogen beter te kunnen ondersteunen.
De Hoofdthema's van zijn werk zijn Naakt en Portret
"Het vervaardigen van tekeningen en bronsplastieken naar mannelijke of vrouwelijke modellen - viriel of fragiel - naakt of portret - jong of oud, is steeds weer een boeiende interactie tussen de beeldhouwer en zijn model. De kwaliteit van het spanningsveld tussen beiden is althans voor hemin belangrijke mate bepalend voor het eindresultaat. Mensen zijn een continue inspiratiebron”.

Het maken van bronzen portretten heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van zijn specialisaties. Ik streef ernaar het wezen van de geportretteerde zo dicht mogelijk te benaderen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten