zondag 13 november 2005

2005 / 13 nov. Lex Grote

Lex Grote exposeert schilderijen bij Galerie Pictura in Aijen


Zondag 13 november om 15.00 uur opent Dhr. Peter May, voorzitter van de Cobragroep Technische Universiteit Eindhoven, de expositie van de bekende beeldend kunstenaar Lex Grote. De schilderijen van zijn hand zijn vermaard in heel Nederland en nu te zien bij Galerie Pictura aan de Aijenseweg 16b te Aijen (gem.Bergen L.) t/m 24 december, di. t/m za. tussen 14.00 en 17.00 uur en op www.galeriepictura.nl

Lex Grote, geboren te Eindhoven in 1958, volgde de Grafische opleiding te Eindhoven 1973 - 1977 en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ‘s-Hertogenbosch 1979 - 1983. Kunst is voor elk individu iets anders, in de schilderkunst van Lex Grote gaat het niet om concrete voorstellingen. De kracht van zijn doeken ligt in het feit dat ze neerslag vormen van een zoeken, de weerslag van een gevecht, een gebeuren dat zich afspeelt tussen twee polen: de ervaringswereld van de schilder en het doek in wording. Wat op het doek gebeurt, zijn reflexen in verf van wat zich in Lex Grote afspeelt; uiterlijke sporen met penseel en kleur van hetgeen de kunstenaar beleeft en wat in hem gebeurt, van wat hem beweegt en wat hij is. In de vorm van geschilderde beweging verwerkt hij zijn ervaringen en indrukken om het gebeuren van het leven tegelijk te vangen en te bevrijden, tegelijk te vinden en het weer los te laten.


Het vertrekpunt als ik schilder is een emotionele uitspatting. Inspiratie doe ik op door een beeld, een geluid of een spanning. Ik geef me over en dan volgt er iets puurs; een krachtveld en een handeling. Daarna het opbouwen, het aangeven van grafische lijnen voor een houvast, ruimte maken en stukken weg schilderen waardoor er vlakken ontstaan en terugkerende patronen. Het schilderij wordt weggezet en later opnieuw bewerkt. Door een schilderij op een centrale plaats in het atelier te hangen kan ik het vaak bekijken en op een bepaald moment constateer ik dat het af is. Voor mij is het ideale schilderij een krachtig doek met een eerlijke toets, wat een combinatie is van gevoel en verstand; helder of donker geschilderd is hier dan ondergeschikt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten