vrijdag 7 oktober 2005

2005 / 7 0kt. Eric Toebosch, Jan van Delft, Erik Kierkels

Eric Toebosch, Jan van Delft, Erik Kierkels exposeren bij Pictura.

Jan van Delft, Erik Kierkels en Eric Toebosch. Alle drie opgegroeid in een tijd dat Cobra voor veel rumoer zorgde in de Nederlandse kunstwereld. In hun academietijd kennis maakte met pop art en bij de start van hun professionele loopbaan de nieuwe wilden woest om zich heen schilderden. In het werk is duidelijk zichtbaar dat ze al deze ontwikkelingen gevolgd hebben. De vrijheid waarmee ze omgaan in hun werk met het medium komt duidelijk hieruit voort. Het ontdekken van nieuwe uitdrukkingsvormen komt bij hun echter niet op de eerste plaats, ze zijn alle drie op zoek naar de onderstroom in de beeldende kunst die gaat over schoonheid, mysterie en tijdloosheid.

Eric Toebosch die na een periode van ernstige ziekte weer actief is creƫert zijn eigen mythische wereld, een mengeling van eigen verbeelding en bestaande culturen. Na ooit gestart te zijn met de geheimzinnige uit Siberie afkomstige professor Zabash heeft hij een reeks archetypische figuren en symbolen ontwikkeld die als in een doorlopend verhaal regelmatig terugkeren. Het eigenwijze eendje, het vriendje van Zabash, dat zo nu en dan opduikt in de schilderijen, zou wel eens de personificatie van Toebosch zelf kunnen zijn.

Jan van Delft maakt van de eenvoud zijn kracht waarbij kleur in belangrijke mate bijdraagt aan de uitstraling van het beeld. Hij probeert klassieke onderwerpen zoals stillevens en bloem- en plantmotieven een eigentijdse dynamiek mee te geven. Een motto van hem zou kunnen zijn behoudt het goede en onderzoek het nieuwe. In het werk is te zien hoe hij op zoek is naar een mengeling van schilderwijzen zonder dat het beeld uiteenvalt in een collage van stijlen.

Erik Kierkels laat op deze tentoonstelling sculpturen zien. Het materiaal waarin hij werkt geeft het beeld een klassieke uitstraling mee. De beweeglijkheid van zijn beelden doen denken aan de beelden van danseressen die in de periode van de art nouveau aan het begin van de 20ste eeuw werden gemaakt  maar kunnen evengoed ontleend zijn aan de R&B danseressen op MTV.

Het is een rijk gevarieerde tentoonstelling waarbij de ondertoon wordt gevormd door het streven  van de drie kunstenaars om klassieke gegevens te koppelen aan een persoonlijk verhaal en een relatie te leggen naar een eigentijds beeld. 

Te zien t/m 22 oktober.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten