dinsdag 25 oktober 2011

2011 25 okt. Wezenlijk Hollands - Hilbrand Rozema

Expositie Wezenlijk Hollands

Op zondag 25 september om 15.00 uur zal er, in Galerie Pictura te Aijen gem. Bergen L., door Hilbrand Rozema, journalist Nederlands Dagblad, de expositie geopend worden van Drago Pecenica, Stein Frayman en Andrijana Martinovic. De tentoonstelling “Wezenlijk Hollands” brengt drie kunstenaars bij elkaar die allemaal op een eigen manier het wezenlijke van de werkelijkheid willen vastleggen.

Drago Pecenica (1962) behoort tot de top van de hedendaagse realisten. Hij is gefascineerd door de Hollandse landschappen en vooral door bomen. In de knotwilg ziet hij een afspiegeling van zijn innerlijk. De oorspronkelijk Bosnische kunstenaar gebruikt sinds hij in Nederland woont nog maar één techniek voor al zijn werk: de scraperboard. Hiermee creëert hij een ongelofelijke gedetailleerdheid. Drago's tekeningen zijn volkomen in balans. Zijn heldere kleurgebruik en de afwerking tot op het kleinste niveau, zorgen ervoor dat zijn werk zeer gewild is onder liefhebbers van het realisme. Galerie Pictura toont nieuw werk van de kunstenaar.

De bronzen sculpturen van Andrijana Martinovic (Kroatië,1968) hebben een herkenbare eigen stijl. Martinovic woont ruim twintig jaar in Nederland en studeerde aan de kunstacademie St. Joost te Breda.
Haar bekende vogelsculpturen zijn ontdaan van alle overbodige massa. Ze tonen zowel kwetsbaarheid als kracht, ze zijn tegelijk toegankelijk en introvert. Hetzelfde is het geval met haar portretten. Die lijken haast holografisch als je eromheen loopt van voren smal en vanaf de zijkanten prachtig in perspectief. De kwetsbare en tegelijk expressieve beelden tonen de essentie van de geportretteerde.

Galerie Pictura heeft een nieuwe Nederlandse kunstenaar toegevoegd. Stein Frayman (1976) tekent zijn lyrisch realistische miniaturen met bijenwas. Frayman studeerde aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Geïnspireerd door Hollandse landschappen en door de microkosmos creëert hij schilderijen met een dromerige werkelijkheid. Encaustiek (schilderen met bijenwas) is een eeuwenoude techniek die vraagt om een ambachtelijke aanpak. De was wordt in verschillende lagen met elkaar versmolten en lijnen worden op grafische wijze in de was aangebracht. Dit arbeidsintensieve proces levert werk op met een verbluffende diepte.

Van 25 september t/m 29 oktober 2011 te zien bij Galerie Pictura.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten