zondag 3 september 2006

2006 / 3 sept. Lizette Luijten en Riet de Jong

Lizette Luijten en Riet de Jong bij Galerie Pictura
Op zondagmiddag 3 september 2006 tussen 14.00 en 17.00 uur houdt Galerie Pictura open dag. Zij presenteren die dag een nieuwe expositie waar Lizette Luijten haar  subtiele vrouwelijk naakten en Riet de Jong haar sierlijke vrouwelijke bronzen zal exposeren. te zien t/m 30 september.
Geopend op di. t/m za. 14.00 u. – 17.00 u. en ook te zien op www.galeriepictura.nl


Lizette Luijten Daas werd geboren op 16 december 1965. Naast haar lerarenopleiding tekenen en textiele werkvormen aan het Möller-instituut en de opleiding Vrije Kunstrichting aan de Academie voor beeldende vorming in Tilburg hebben ook het lesgeven aan verschillende scholen en het geven van cursussen haar gevormd. Ze exposeert regelmatig in Nederland en België. Naast haar activiteiten als kunstenaar in haar eigen bedrijf Artilize werkt ze sinds 1989 als compositietekenaar voor de politie.
Schilderen doe je met je handen, je hoofd, maar bovenal met je hart. Daar slaat Lizette alle indrukken en gevoelens op, en daar moet het ook weer vandaan komen. Er zijn gesprekken met de cursist, de getuige, het model. En daar komt de inspiratie vandaan. Op haar atelier loopt ze heen en weer. Een streek, lopen, kijken, teruglopen, weer een streek en zo door, laag over laag. De composities vormen een contrast tussen licht en donker, transparant en dekkend, rechte vlakken en de natuurlijke ronde vorm van het lichaam. Maar dat zijn slechts de uiterlijkheden van het schilderij. Deze elementen staan symbool voor hele andere, menselijke tegenstrijdigheden. Zo is schilderen voor Lizette een zoektocht naar rust en kracht, kwetsbaarheid en afstandelijkheid, intimiteit en openbaarheid. Deze contrasten zijn voor Lizette het meest herkenbaar in een vrouw. Daarom schildert ze praktisch alleen vrouwenlichamen, maar uiteindelijk gaan de schilderijen over haarzelf.  De zorgvuldig bij elkaar gezochte kleuren olieverf vormen geen fotografisch venster van de werkelijkheid, maar een verbeelding van een visuele ervaring. Ze creëren een vertaling van de relatie tussen model en kunstenaar. Er zit diepte in haar schilderijen. Littekens, maar ook glimlachen. Gebogen ruggen en uitgestrekte armen. Een hoofd tussen de knieën of handen hoopvol vooruit gestrekt. Er zit leven in de schilderijen. Maar net als bij een echt mens leer je het schilderij pas echt kennen in de loop der jaren. En net als bij een echt mens is het juist deze eigenschap die er voor zorgt dat je geen genoeg kan krijgen van haar werken.
Riet de Jong, Opleiding; Autodidact, haar verdere opleiding bij diverse bekende beeldhouwers en bronsgieters. Op deze wijze werkte zij aan haar vaktechnische en creatieve ontwikkeling. Riet de Jong blijft gepassioneerd zoeken naar schoonheid en perfectie. Haar ontwikkeling is de laatste acht jaar in een stroomversnelling gekomen. Door haar talent, haar gedrevenheid en door hard te werken heeft zij haar werk naar een hoog niveau getild. Belangrijke inspiratiebron zijn mensen. Haar werk is krachtig, verrassend van vorm en heeft een duidelijk persoonlijk stempel. Sleutelwoorden zijn sereniteit , passie , schoonheid en perfectie.Haar beelden vertellen door hun lichaamshouding een verhaal, waar de toeschouwer zijn eigen interpretatie aan kan geven. De beelden van Riet de Jong hebben wat te vertellen.

1 opmerking:

  1. Sometimes we have to face a lot of confusion when we found different opinion of different hundreds of articles related to same question. But I think now I am close to resolve my doubts after reading this blog.persoonlijke ontwikkeling amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen